DASHBOARD

Bee's camera

Tuesday, 26 November 2013

Officially i'm graduated for the first level

Assalammualaikum, hye u alls!!
nampaknya dah lama i tak jenguk blog ni, ini adalah kerana i busy dalam beberapa hari ni menghadiri majlis istiadat konvokesyen uitm kali ke-79 di uitm shah alam, dan disebabkan i duduk sabah so i kena amek beberapa hari cuti daripada update blog ni sebabnya i kena cari flight untuk dua orang pada tarikh yg sesuai untuk ke sana, so sbb tu lah i takda masa nak update2 ni. Line pun dah seciput....hewhewhew. and now i'm back nak kongsi cerita, pengalaman, suka duka n the moments with frens n fmily there.

i berangkat ke kuala lumpur pada 12nov lalu n pulang ke sabah di bawah bayu pada 21nov.... errrrr tem nak balik tu kan ada rasa sebak sikit la sbb dalam hati tak nak pulang!!!

ok2 meyyy sambung balik citer nak kongsi pengalaman sewaktu konvokesyen. errm konvokesyen Universiti Teknologi Mara kali ke-79 telah diadakan di Dewan Agung Tuanku Canselor n bagi kampus2 tertentu aje yg konvo kat situ. Mak aihhh, besau giler2 uitm shah alam ni. bukan besau ape ye... tpi luas seluas alam hahaa sampaikan i nak g dewan aje dah agak sesat sbb kiteorg men pusing2 walhal perlu jalan straight aje. susah nak explain lah, ape kata korang g study sna aje lah n tgok sendiri hahaha.

dalam schedule telah menyatakan kiteorg kene amek jubah pada tarikh ni 15nov... so alasan i ke sna awal sbb nak amek jubah ok n pada masa yg sama i dapat tiket murah. (Air Asia).

Kat bawah ni my pic n my frens masa nak amek jubah... kiteorang punya barisan tak terkata panjang nye macam anakonda kut!!



berpayung sebab cuaca agak panas (Puteri Lilin)


ni my ex-classmate but tetap di hati


my fren yg paling rapat masa study dulu..
Nurul Farhana


ni awal2 dah pakai jubah sbb nak amek gambar kat studio awal2 ngan kawan2


n this is me!!

kat atas ni the moments on 15nov with my frens. pada masa tu, i memberanikan diri naik tren sorang2 nak g batu 3 n kat sana my uncle akan amek i n hantar i ke Uitm shah Alam seksyen 7. tak jauh dah dari batu 3, 15minutes lerrrr. malam tu, uncle i tak dpt nak amek sbb ada hal so i tido kat hostel my fren aje lah. bila dah freedom ckit, mulalah kaki tu gatal nak berjalan.... apa lagi amek peluang la g lepak2 ngan member malam tu. tpi kiteorang g giant aje pun hahahahha.

ok2 lets continue for the real story of my convo... Tarikh n hari yg ditunggu2 telah pun tiba, tanggal 19 nov 2013 pada hari selasa merupakan tarikh yang amat bermakna dalam hidup i walaupun baru graduate pada level diploma sje tpi amat lah dihargai sbb agak terasa usaha selama ni waktu study.

pelbagai ragam, jenis manusia n lain2 yg boleh kite nampak sewaktu menghadiri istiadat konvokesyen ni. dengan sifat keriangan, bangga, semangat yg berkobar2 semuanye kuar. tpi i sgtlah neves sbb nak jumpa my Ayahanda yg tercinta. 

pengalaman sewaktu nak g konvo... erm pada waktu konvo tu i sidang pagi so kenalah beringat wahai rakan2 n saudara-saudari sekalian jgn lupa amek sarapan or breakfast tau sbb sgtlah lapar bila berada di dalam dewan yg sgt besar n luas. Majlis kiteorang dri jam 7.30 pagi till 12 pm tauuu....fuhhhhhh

pengalaman lain:

masa konvo kan kene baris tpi nak baris tu bukan suka2 tau sbb diorang ada sediakan no giliran tuk korang. selalunya giliran ni ikut huruf nama.. so sapa nama dia bermula dengan huruf A kat depan2 lah tpi sapa nama dia yg berhuruf Z hah takpayah cakap lah dah sah kat ujung la tempat anda. Lagi terseksa bila student berjumlah 2ribu lebih orang dalam satu sidang. Kiteorang tak penat tapi yg penat tu Naib Canselor kiteorang lah. Dia yg kena bagi sijil kat kiteorang. bukan sapa2, bukan mak ayah, bukan lecturer2 tpi Naib Canselor tau. tapi yang terharunya tu, dia akan sebut nama kiteorang tau..each of us. bangga ckit..puihhhhhhhh

ada lah juga sikit ketidaksopanan tapi tak tau jugalah benda ni sopan ke tak!! bila aje nama pelajar yg terakhir kene sebut, semua orang tiba2 riang, bersorak sekuat hati. i pun mula nak sorak tpi tak tau apa tujuan sorakan itu...bila dah loading agak lama sikit barulah i tau the reason.... heyy tak sopan lah depan naib canselor... nak tau apa sebabnya... ok nnti komen aje kite reply k! kalau dah tau diam2

n malas nak citer panjang lebar...sbb sape2 yg bakal or xlama lagi nak grade tu akan merasai jga pengalaman seperti yg i rase sekarang...sangat la berdebar2 n gumbira tidak terkata... k let see my pic along the convocation on 19th nov 2013

The convocation pic with frens



me with cute bouquet of flowers and teddy



on the background of Istiadat konvokesyen



with Ana n her teddy



with the scroll



she's my mum



iza, pyfa n me



me, sari n fatin



frens gathering n family



candid of us



this pic i like the most...... love u mum hugs n kiss mmmuah


there's the sad moments when i'm not gathering with the others fren... i don't know where they are at that time and difficult for me to find them coz of the thousands of people who were present on the istiadat.... so sad!!!!! but it's ok as long as i got the scroll and makes my family happy. thanx to my family especially my mum, dad n siblings those give a lot of support for me along of my study in uitm kampus kk, sabah. They are never stop to give an advice for me, sacrifice their time, money and other things for me.tq so much. only the Almighty might give feedback to all of u guys n i'll always pray for u n our blessing in life. Thanx









Tuesday, 15 October 2013

Hari Raya Qurban dah datang 15 oct 2013


Assalammualaikum, masih belum terlambatkan nak wish!!!
selamat hari raya aidiladha buat semua!!! 






Thursday, 10 October 2013

Berita Tergempar di Sabah!!!

Assalammualaikum n mat malam
Hye sume, dah makan malam tak @dah dinner??? ermm ade yg dah ade yg belum. hurmmm takpe2 yg sudah tu Alhamdulillah jgn mmbazir tau, yg belum tu pegi la isi peyutt tu n jgn duk kat dpn blog@lappy je memnjang hehehe. i dah makan jadi takpe la duk lame2 berblog!! hewhewhew

Ok tibe2 plak hari ni i nak share berita, well rumah yg i baru pindah ni takde tv that's why i can't watch any news from tv and i dpt berita ni pun drpd SINAR HARIAN yg share kat Facebook i. (follow la fb i : Nurul Bahiyyah Rosli) hey hey hey

hoii cptlah cter!!
ok2 sabau2 yer, erm entry utk mlm ni adalah pasal berita yg mengejutkan manusia2 di Sabah n Malaysia di mana berlakunya satu incident kemalangan kapal terbang "Mas Wings" yg terhempas di sebuah kampung  di Kudat kira2 pada pukul 2.45 petang tdi (lau tak silap waktu skitar mcm tu la). kapal terbang Mas Wings tu dikatakan membawa lebih kurang 16 penumpang dan 2 orang cedera Parah (Innalillahiwainnalillahirojiun)... untuk pengetahuan korang sume, i dah berkali2 naik kapal terbang Mas Wings ni which dari Lahad datu nak ke kota kinabalu then naik Mas (Malaysia Airlines) ke kuala Lumpur. tpi kalau dari Kota Kinabalu nak ke kudat memang tak pernah n ni first time i tau yg kat kudat tu ade airport tau hahahahhaha. (tak lawak da ,serius ni!)

Berita ni i dapat daripada Sinar harian (share dri FB). kalau nak tau lebih lanjut boleh lah cari kat sinar harian

Kesian kan nasib dorang, n i ada sbb taw knp nak post entry pasal incident nie.. sebabnye adalah tibe2 perasaan takut i membuak2 (maksudnye i masih ade iman). As i mention earlier, in the previous entry that i want to fly to KL on this nov because of the convocation that will be held at Uitm Shah Alam. hah ni yg buat i terketar2 ni. Nak ke kuala lumpur kene naik Aeroplane beb! takde keta api takde kereta takde bus, yg ade pun feri je lalu laut (klu tenggelam pada muke i) tpi nak berapa hari bru sampai (ade ke utk penumpang nak ke peninsular??) tak tau tak tau.... wehhhhh i nak konvo nieeeeeeeeee!hurrmmmm. i baru je cdg (huhahuhahuha) nak beli tiket kapal terbang, tpi maybe naik Air Asia sbb Mas mahal lah, lgipun Air Asia ade promo smpai 13okt nie (beli ye cpt2). eh2 promo plak!!! huhu Mas wings takde tau ke KL.

Lowest price seh..... tpi i tak bpe nak suke naik ni lah nseb engko murah!! (hebat tak i ckp sabah)
so promote2 juga tpi kene doa kan saudara2 kita tu yg kemalangan k. kalau dah takdir, engko nak lari ke mane tetap ajal n maut tu ditangan Allah S.W.T. Ingat tu yer sume!!! (ok ade rase dah kurang2 takut sikit lah, nmpaknye kenelah kuatkan semangat kerana Allah)

ok kat bawah my pic mase nak terbang guna Mas Wings (layanan diorang ok hapee)

hamboiii dgn muke tegang

nampak tak kapal Mas wings tu. Ni mase i nak blek lahad datu which i dri kuala lumpur (naik mas) then dri kota kinabalu (naik Mas wings).dengan megah nyer i smpat snap!!! soley soley.

ok lah ok lah, for ur info entry ni takde unsur nak memburukkan ke hape erk tpi sekadar cerite n berita utk disampaikan. manelah tahu ade org yg species mcm i ni yg tak tgok tv (sbb tak hade tv) dpt juge bace berita. yelah kut2 korang yg tgah bace ni kebetulan plak ade sedara mara yg terlibat dgn incident tu an, boleh la cpt2 g lawat ke hape ke!!! ok bebeh i nak rest dah ni so berita dah abeh!! see u next entry k

                                                                                                                                xoxo, Cik Bee










since 2009 ber-blogging

Assalammualaikum n mat ptg.

Entry baru mai lagi, tiba2 i rase gerammmmmmmm sgt sgt sgt!! nak tau npe??
ni sume pasal nak mencantikkan, meng-editkan belog. i terus terang nak ckp la kan, i tak suke the new interface utk blog skrg compare dlu2 sbb ape tau, bila i belajar tutorial dri mane2 blog yg buat tuto, ade certain tuto dorang dah tak boleh pakai walhal tuto diorang tu cute-mute or dgn kata lain dpt membantu dalam mencantikkan belog yg baru nak kenal dunia belog ini!!! sengal dibuatnye tpi tak pe sekurang2nya ade juga cket yg tak berubah. cth: bila nak cntikkan blog lebih senang n puas hati bila kena "Add widgets" sbb sebarang code HTML, URL boleh masuk n menjadi berbanding bila nak expand widgets n find sana find sini bla bla bla bla sampai memeningkan kepala then x menjadi, alah maklumlah i ni tak la terrer sgt nak edit2 guna code2 bagai sbb i bukanlah yg pakar sgt bab komputer ni, yg i tau guna laptop, search, edit guna Add Widgets, copy url then paste..pastu bila dah menjadi say "thanks kak cute sbb sudi beri tunjuk ajar" "cutenye belog kite" miahahahahahahaa

ok berbalik pada tajuk entry kedua kita pada hari ini, i sudah lama sebenarnya ber-blogging, tpi disbbkan hal2 tertentu, i tak dpt nak teruskn mengguna pakai blog yg lama. ok sbbnya adalah ade masalah email, masalah follower tak meninggkat-ningkat (ceh nak juga byk follower, sengal nye budak!!)hahaha, ade masalah warning content bagai ( mybe dia punye pasal, follower aq tak ramai) bukan ade content yg tak bgus pun. nak bukti ok pergi kat url ni pinkynb.blogspot.com n akan keluar macam nie..... bace tau entry i ehehehehe (promote sebelum blog ni tutup)


comel tak? comel tak? n nama blog yg dlu nurul bee sekrang dah tukar jadi Cik Bee.


then, korang tgok plak followers i yg asyik2 dri dulu tak brubah2 jumlahnye klu dibandingkan dgn blog i skrg ni hem2 belum lgi byk sbenarnye tpi sekurang2nya meningkat jgalah drpida 2 follower ke 2 followers above heheehe.....the oldest blog makes me sad tpi skrg tak sedih lgi sbb ramai dah org jengguk blog i. tq u alls even singgah pun i suke sgt2 tpi lgi bgus follow lar. i ni suke baca blog org so nnti i sergah jga ke belog korang. sayang korang (errrrrrr mengampu nmpak, dush! dush!)


my cute followers kat blog pinkynb.blogspot.com


ok another reason spt i mention earlier why i don't use this blog anymore erm sbb warning content. makk oiiii sbb engko la peminat i lari tau (sorry pasan cket ajo) hishhhhhhhh bebedebah u. And satu hal lagi sbb takde org nak chat box ngan i huhuhu (xsudi letew)

hah amek engko!!... i sorang je yg babbling kat ctu (nangis jap). sedeh kan blog i takde spe nak kawan

tpi sekarang tak lgi, byk adik2 abg2 kakak2 makcik2 pakcik2 dtg lawat, follow, jengguk. tak kirelah tem sehat ke sakit ke kat blog i yg tak se-cute diorang nie!!!! sayang u olls. hah tgok ni buktinyeee lalalalalalalalala


So, as u already know that i am the one who are not the new bloggers here but i'm the one who are starting to develope my blogs to be more attractive. so guys don't be shy to visit my blog okay.... i just want u to visit n more better if u guys follow me....hihihihihihi. i akan jengguk n follow u guys juga n bace2 entry korang yg menarik tu. Okay la thats all for today guys, i nak g beriadah dulu ptg2 cenggini. sampai ketemu di entry seterusnye ok...... luv u guys 

                                                                                                                                   xoxo, Cik Bee














Konvokesyen ke-79 at Uitm Shah Alam

Assalammualaikum, good morning u alls.

ermm, pagi2 lagi dah post new entry, becoz of yesterday is wordless wednesday so i can't tell you guys about my convocation in more details. so, by today i nak cter2 cket kat korang lah pasal convocation i n this is my first time tau!!! happy tak happy tak heeeee

Repost: Tarikh2 penting konvokesyen ke -79


actually, tarikh utk konvo tu memang 19 nov 2013 (soon), tpi ntah konpem dah ke tau belum!! yg pastinya i akan beli tket maybe around 13 or 14 nov sbb kiteorang kene amek jubah, Kad jemputan and sticker knderaan on 15 nov 2013. kalau takde sume2 tu, ermm tak leh masuk dewan kutt. ok bile i check2 tket an, fuhhh lamak punye mahal ntahlah bagi korang an. mahal yg i maksudkan tu RM 100 above hahaahhaha. takpe2 demi konvo, makbapak i snggup kut tlg byrkan n i skrg tgah tunggu panggilan keje, nnti i ganti lah blek (wlupun tak kene minta). Bila nak konvo bagai ni kan, byk kene kuar duit doh contohnye kene byr yuran (Rm115, murah sikit utk Ipta n Ipts mahal kot) n itu semestinye lah an then kene bayar tiket kalau sorang dah bpe. Tpi disbbkan tket agak kurg memberangsangkan mybe i g sorang kut sbb kat sne menjular2 wakil boleh pegi temankan i. As u all know, i ni memang duk sabah tpi family i belah ayah orang Melaka, so xheran lah klu ramai tggal sne. apatah lagi ramai yg duk shah alam, klang hahhhh that's why i senang n nak sgt study kat shah Allam (next year insyaallah).

Apa rasa bila nak mula konvo??
Fuh soalan, mcm kene soal dgn YB. hem hem, ok i rase lah kan memg happening giler2 sbb ape tau?? nak tau nak tau...... sbb ni lah anugerah yg tdk ternilai spnjang i study bertungkus lumus kat uitm sabah dlu ( batch 2010-2013) result pun agak memuaskan lah juga (3pointer above). Syukur Alhamdulillah, xsia2 pengorbanan i selama ini iaitu pengorbanan dri segi kewangan, masa, jarak, feeling2 (STRESS). hahahaa

Pengalaman?
errr pasal konvo i takde experience langsung k, yg i tau i nmpak my senior already graduated and wearing Jubah berserta topi. fuuuuyoooo bebeh it's cool!!! i mesti nak pakai topi tu n berhajat nak humban ke udara ngeeengeeeee

cenggini:


sorry sye amek dri Mr.Google, share sat noo

wahh kemainn lagi akak2 kite ni yer!!! hati2 kang jatuh plak hewhew
hah disbbkan i takde pngalaman, ok2 fine ade tak sape2 readers kat cni yg dah pnah hadapi hari spt ini. komen lah skit or cter la pngalaman korang, suasana nye ke, situasi nye ke!!(sengal mksud sme je kot).

Bagi yg tak boleh pegi, jgn sedih2 insyaallah pasti ada hari yg lebih baik n peluang yg baik utk anda pada msa akan dtg yer n lgipun i ni pun belum konpem pegi sbb "kita hanya merancang tapi Tuhan yg menentukan" ingat tu!!!

Doakan i tau supaya dpt pegi ngeehhhh, k la dears all nnti klu i jadi pegi i amek gambo byk2 i post kat my next entry k, senyum sokmo babai :)

                                                                                                                             xoxo, cik bee







Tuesday, 8 October 2013

Omurice Malaysia Vs Omurice Korea

Assalammualaikum & selamat petang u alls

Petang2 nie u alls buat ape erk?? mesti ade yg tgah otw balik dri keje, still kat dalam bilik darjah n still kuliah. hehehe, " ala owner blog ni plak buat ape erk??". wokey2 takpe la apa2 pun yg korang tgah buat tu, buat la dgn baik2 k. ari ni i nak cter sikit pasal Omurice ni!! tau x n pernah dgr x pasal mende ni.. pe ke bende tu? benda hidup ke benda mati?? aishhhh

Omurice ni adalah sejenis makanan yg boleh dikatakan mengenyangkan gak lah. i dpt tau pasal makanan ni pun sbb i tgok cter korea. erm klu u alls nak tau, i ni peminat no 1 korea tau. tak kesah lah sapa2 pun artis korea tu yg kanak2, dewasa (muda ke tua ke) semua i minat. Ok2 berbalik psal Omurice ni, i dpt tau dri stu drama korea yg boleh dikatakan MELETOP jug ler "Rooftop Prince" hah pernah tgok x nie? klu xpnah tgok tu g la cri n tgok yer. best jga lah cter ni tpi takleh percaya 100% sbb ade yg tak logik nyer.

Pagi tadi, i tibe2 dpt idea nak buat breakfast Omurice (ni menu breakfast pnye pasal la ni, asyik2 same je) n idea ni dtg lepas i tgok ulangan drama rooftop prince tu smlm wakakakaa..

Omurice Malaysia yg i buat pagi tadi... hee sos tu bertabur sikit

hurmmm dah kene jangkit nampaknye makanan korea ni kat Malaysia hewhewhew. tpi dlm cter tu, Omurice dia difference cket la dri yg i punye. i pun tak tau la rase Omurice korea ni mcm mane n i tak kesah pasal rase sbb Omurice yg i buat pagi tdi pun dah ckup sedap n mengeyangkan erghhkkk (sedawa) Alhamdulillah. so that's why entry ari ni Omurice Malaysia vs Omurice Korea.

Amacam nak cuba tak?? korang ikut je la resepi korang yg pnting sedap dirasa, klu i la kan i akan goreng nasi dulu n tak payah la byk sgt nasi tu, ikut lah berapa ramai yg nak makan, then goreng telur tu mcm goreng ala2 telur dadar ok ( Omelette). lepas tu korang masukkan lah nasi goreng tdi tu kat dalam telur ni. ikut korang la nak bungkus cam mane yer, klu i main lipat2 je mcm kat dlm pic ni hehehee. kalau nak buat Omorice ni n menjadi share2 la yer. mane lah tau korang punye resepi lain dri lain. ok

selamat mencuba n bye
               
                                                                                                                          xoxo, cik bee

Monday, 7 October 2013

YESTERDAY won't comes again

Assalammualaikum, a big applause to me and to all the readers. ngeeehhhh apesal nak applause bagai???

ngeeeh, takde jang just nak buat lawak yg tak brapa nak lawak. Eh baru tersedar, skrg ni dah masuk bulan oktober dah kan and i baru muncul nak update entry. ehehe, bukan apa i bz sejak dua menjak ni. uruskan hal rumahtangga, eh cik Bee dah kawen ke? answer: yes belum!!

ok2 sebelum nak melalut yg bukan2, i nak cter kat korang2 semua pasal YESTERDAY. It's all about i going somewhere bla bla bla. u know what, i'm happy YESTERDAY happy not like as before. hihihi what the things that makes me happy? i dapat kuar g jelajah area kk (kota kinabalu city). ok bukan xpenah jelajah tpi jelajah i setakat certain area sje. kadang2 i malu tau sbb nama je duk sabah bertahun2 tpi bila ditnya dgn foreign ttg di mana tmpt2 ni ( smbil menunjuk maps area kk) i duk kate " errr sorry miss or mr. i don't know where exactly this place and i'm also don't know where i am just now''!! hahaha silap2 foreign tu yg gtau i nama tmpt i tgah berdiri (bukan skrg) miahahahaha.

YESTERDAY even only a day i can remember already the certain area around kk (jalan lintas, luyang, inanam, city mall) that i never go before hahahaha. Just now i can explore or easily to explore because i was staying at Kepayan, IPK sabah. i move here almost 2 months ago tpi yg sbenarnya i dah duduk sini 3years already ok (waktu study 3 taun kat UITM KK, sabah) tpi spanjang i duk2 kat cni tak pnah ada peluang nak g area2 ni. u know i'm only a student on that time who are never try to explore something new and i would regret it. bukan tak nak explore, there's have some reason why and why and why?? nak tau tak npe slama i duk kk 3years never known the whole area in kk... jawapannya adelah sbb faktor takut, kewangan, n tak dpt kebenaran keluar.

YESTERDAY my dad and i was planning to fill up the water (water that has been filtered) so means air tapisan yg dah kene tapis utk diisi ke dlm bottles. ade faham? ok nak promote sikit, kiteorg g isi air guna tapisan jenama ZHULIAN beyonds water ngeeehhh. Area nye kat inanam so kiteorg ambil jln shortcut dri tmpt tinggal kat kepayan nak ke inanam boleh lah lalu kat jalan  belakang nnti tembus ke jalan lintas n mesti limpas City Mall. i tak penah lgi jejakkan kaki ke City Mall n selama ni i cuma dgr je nama mall tu kene sebut2. Later on i akan pegi juga, bila tu belum tau lagi sbb i tgah bz skrg update blog miahahahahaha. (tunggu duit dlm poket cukup kot).

YESTERDAY why yesterday. sbb semalam tak sama dgn sebelumnya, semalam exploration bermula. n sgt happening, oh ye korang2 bukan setakat i jalan kat area jalan lintas, luyang, city mall bagai. i juga ada pegi kat area putatan. actually area Putatan i dah explore many times already, tpi semalam first time i g TAMU PUTATAN taw. ape yg best kat sne, boleh2 nye i terjumpa PUTU PIRING u. i'm glad hahahaa and a bit of excited sbb tu boleh dikatakan my peberet food klu balik peninsular. giler tak sodap, rasa dulu baru komen k. ok cter pasal tamu putatan, i dah agak lama tak rasa suasana tamu macm tu. klu dulu masa i duk Lahad Datu memg slalu ada tamu n tak juga slalu pegi tapi memg pernah merasai tamu and tau apa tu tamu. i tak tau la kalau tamu tu kene panngil uptown ke downtown ke bla bla bla yg penting Tamu tu best. kalau kat tamu ni slalu orang akan jual makanan mcm kuih-muih, soto, bakso, buah2an, syur2an, ikan2an hahahaha n macm2 lgi. memg pack vs compack la i semalam. dah la lepas dri jogging org pun duk pandang2 kasut color pink. (dorang heran why pakai kasut sukan, ada marathon ker) hahahaha. lantaklah makcik n pakcik yg penting boleh dikira i g explore tamu korang k. It was fun and more fun if i'm going with frens and other family. jalan dgn my dad bukan tak fun tapi u know la beliau2 ni akan ikut cara beliau2 n i ni belum beliau2 lgi, i masih anak dara yg cute jadi kene lah ada peneman yg cute + byk songeh baru la hidup FUN kan. setuju kata aje setuju tak yah nak sorok2 yer.

ermmm happy with yesterday but yesterday will not come again. so what's pass let it pass. So makes ur day even one day to be happening and make it legend ok. that's all about yesterday, any comments just comment if not it's ok coz i don't need ur money to pay hahahah. bye
                                   
                                                                                                                         xoxo, cik bee

Tuesday, 9 July 2013

ada apa dgn kucing? suka-suki

Assalammualaikum, wehh dah berhabuk@ berhapak kot blog aq ne. kali ni aq muncul kat blog nak duk cter kat korang ape yg fanatic2 sgt tntg kucing nie.. erm mesti pembaca2 semua ada kucing kat umah. mesti korang suka sgt jadikan diorang ni pet kesayangan korang an. same with me, aq memg fanatik giler2 dgn kucing sbb diorang nie boleh hilangkan stress aq bila balik umah. dulu mula2 aq pelihara kucing, bru seekor kowt. bila dah berjinak2 ngan pet ni, skrg kucing peliharaan aq dah mencecah 10 ekor. woww amazing but not surprised for those who like the cats. 10 ekor tu kira sikit tau, tpi enough-la  buat masa ni. aq tak tahan kalau diorang nak buang bahan buangan diorang merata-rata tempat. aq nie takde la cita2 nak jadi tukang angkat najis, tpi sejak dah berjinak2 dgn kucing ni, aq la mangsa utama kena angkat najis diorang.. awesome x aq..bahaahaa, xpe pahala kot.

let me introduce u allz my sweety pets- Meow (mengiau)


hah yg sebok duk atas almari tu namanya comel (colour puteh), yang seekor lagi namanya kiko (colour belang2). hah korang nampak x yg twins tpi xserupa tu.... kat blkg yg ada xda mustache tu namanya lala, yg ada mustache tu namanya adek....kiut seh nama dorang nie....ada lagi kot kucing aku yg len tpi semua bongkak n riak ( xnak amek gambar, asal nak amek gambar lari) bongkak la tu kan miahahahaha..
next time la aku g curi2 tangkap gambar dorang k, nnti aq post la lagi the rest of my cats.

back to the story....okay why i like the cats so much??
ada 10 sebab knp k antaranya:

1. aq suka bila dorang main lari2, ase macm nak lari juga join dorang tpi mana boleh. dorang boleh la aq tak sbesar dorang ( hehe)

2. aq suka bila nak bagi makan dorang. tem tu la aku mcm nenek sihir marah2 sbb dorang gget2 kaki aku (sakit tau, sampai kadang aku geram aku sepak. sedehhhh yer tem nak  makan aku buat mcm tu but i still said sorry to them, not so evil as what u expects). but they are very briliant, why i said so sbb lepas aku dah marah2 dorang senyap kejap then dorang balas balik kat aku smpai buat aku marah balik. maybe dorang xsuka aku membebel kot. lantak la korang

3. aku suka bila dorang dtg kat aku n manja2 kat aku. (manja ada sebab k) jgn tertipu hhaha

4. aku suka dorang ni sbb dorang mcm paham je ape aku ckp. kalau tem aku bad mood memg dorg tak nak dekat ngan aku, tpi bila aku mood tgah berbuak2 apy ermmm dtg la semua serbu aku. aku lebih suka berckp ngan kucing drpd ckp ngan manusia. sbb apa tau, sbb dorg lebih faham aku n senang je nak dgr ckp aku, tpi kalau manusia ni takleh langsung nak ckp baik2 (xsmua, sapa baik ngan aku. aku pun baik gak ngan org tu. don't worry la)

hah 4sbb je aku boleh bagi skarang...kalau nak tau selebihnya. jgn lupa baca entry aku yg seterusnya k
sie yew soun :)

Monday, 20 May 2013

Resepi ikan bersos merah

Assalammualaikum sebagai pembuka kata, hem2 hari ni aq taknak formal sgt dgn menggunakan saya, previous entry kalau korang perasan la kan, aq guna perkataan SAYA sebagai kata ganti nama diri. wahh mcm dah belajo bahasa malaysia plak hari nie,
hem2 k la aq dah terpeleot sedikit, ni hah aq nak duk cter or post tentang resepi baru aq. walhal resepi nie dah memg lama wujud tpi aq bru praktikkannya sampai terlalu excited dgn resepi nie, aq masak ikan bersos merah dua hari berturut2. hahahahahaha
Hah aq tolong la korang post kat entry nie cara2 nak masak mende ni... nie masakan or resepi yg simple je tau, ikut cara korang la mcm mana nak masak sbb different people different way kan.

First sekali aq nak gtau pasal bahan-bahannya:

1. bawang merah
2. bawang putih
3. halia
4. sos cili
5. sedikit cili boh
6. air putih
7. gula
8. garam
9. ajinomoto
10. asam jawa

# jangan lupa sediakan ikan korang k, nnti masak kuah je heheh

erm korang tau tak bende2 nie?? ok la kalau tak tau i show u all the pic of the items ok!


Bawang Merah


Bawang Putih


Halia

Sos cili


cili boh (dah kene blender)


Air putih


Gula


Garam

Ajinomoto


Asam jawa


ok bahan-bahan dah tau, sekarang cara nak memasak:

1. Sediakan bahan2 yg telah aq senaraikan kat atas nie 

2. Ikan korang cth la ikan bawal dicampurkan dengan kunyit, garam kalau nak mewangikan lagi ikan tu daripada bau hanyir letak la asam jawa. ratakan diseluruh bahagian ikan korang tu k

3. Panaskan minyak kat dalam kuali then goreng ikan bawal tersebut

4. kalau dah siap goreng letakla kat atas pinggan k, jgn plak biarkan dalam kuali heee

5. Panaskan sedikit minyak, then tumiskan bawang merah, putih n halia yg sudah ditumbuk halus

6. Tuangkan sedikit air putih, sos cili n cili boh, gaul hingga rata k

7. sementara kuah sos merah tu mengelegak, korang letakla sikit gula n garam (ikutla citarasa korang), kalau tekak aq, aq bubuh la setengah sudu hehe

8. Tunggu kuah sos merah tu jadi pekat barula korang mati kan api k

9. Bila dah masak, korang tuang la kat atas n seluruh bahagian ikan bawal tadi k

ermm mesti wangikan, yummy dah siap!! selamat mencuba



Ikan bawal bersos merah :)





Sunday, 19 May 2013

The Begin of my story

Assalammualaikum, selamat malam.

Eh tak sangka dah malam plak, nie pasal nak cari nama blog yg sesuai la nie sampai tak sedar dah nak tengah malam hehehe ( :p ). Maaf lupa la plak nak memperkenalkan nama:

Hye nama saya Nurul Bahiyyah Binti Rosli, erm nak called ape2 pun boleh sbb memg dah takdir ramai org akan memandai buat2 nama panggilan saya sesuka hati jew, jdi saya dah tak kesah korang nak panggil ape2 pun yg penting jangan nama yg terpesong sudah yer. eh2 tak perlu la saya nak bagi example, tpi basically everyone can called me Nurul or B, wow nama glamour tue boleh dah masuk Youtube, keek, FB, tweet-tweet.

Saya dah introduce nama saya, sekarang saya nak introduce tentang biodata diri saya.

Tempat Lahir : Hospital Umum Kuching, Sarawak
Tarikh Lahir   : 30.08.1992
Jum. Adik-beradik: 5 orang ( saya anak kedua)
Bangsa: Melayu (Malay + Bugis)
Hobi: Melayari Internet, Baca novel, paling utama gosip2 kat Blog
Makanan Kegemaran: Ikan Bawal sos merah ( buatan sendiri n buatan ibu)
Minuman Kegemaran: Jus Limau (asalkan buah2an berkhasiat), Milo ice

huh, cik bee ngantok la later on kite continue k!!! next entry saya nak citer pasal Resepi terbaru saya, tapi resepi ni saya dapat dari internet cuma masakan pertama saya yang membawa keberhasilan hehe.
C u next entry mmuahh.

                                                                                                                                        Cik Bee, XOXO.