DASHBOARD

Bee's camera

Monday, 20 May 2013

Resepi ikan bersos merah

Assalammualaikum sebagai pembuka kata, hem2 hari ni aq taknak formal sgt dgn menggunakan saya, previous entry kalau korang perasan la kan, aq guna perkataan SAYA sebagai kata ganti nama diri. wahh mcm dah belajo bahasa malaysia plak hari nie,
hem2 k la aq dah terpeleot sedikit, ni hah aq nak duk cter or post tentang resepi baru aq. walhal resepi nie dah memg lama wujud tpi aq bru praktikkannya sampai terlalu excited dgn resepi nie, aq masak ikan bersos merah dua hari berturut2. hahahahahaha
Hah aq tolong la korang post kat entry nie cara2 nak masak mende ni... nie masakan or resepi yg simple je tau, ikut cara korang la mcm mana nak masak sbb different people different way kan.

First sekali aq nak gtau pasal bahan-bahannya:

1. bawang merah
2. bawang putih
3. halia
4. sos cili
5. sedikit cili boh
6. air putih
7. gula
8. garam
9. ajinomoto
10. asam jawa

# jangan lupa sediakan ikan korang k, nnti masak kuah je heheh

erm korang tau tak bende2 nie?? ok la kalau tak tau i show u all the pic of the items ok!


Bawang Merah


Bawang Putih


Halia

Sos cili


cili boh (dah kene blender)


Air putih


Gula


Garam

Ajinomoto


Asam jawa


ok bahan-bahan dah tau, sekarang cara nak memasak:

1. Sediakan bahan2 yg telah aq senaraikan kat atas nie 

2. Ikan korang cth la ikan bawal dicampurkan dengan kunyit, garam kalau nak mewangikan lagi ikan tu daripada bau hanyir letak la asam jawa. ratakan diseluruh bahagian ikan korang tu k

3. Panaskan minyak kat dalam kuali then goreng ikan bawal tersebut

4. kalau dah siap goreng letakla kat atas pinggan k, jgn plak biarkan dalam kuali heee

5. Panaskan sedikit minyak, then tumiskan bawang merah, putih n halia yg sudah ditumbuk halus

6. Tuangkan sedikit air putih, sos cili n cili boh, gaul hingga rata k

7. sementara kuah sos merah tu mengelegak, korang letakla sikit gula n garam (ikutla citarasa korang), kalau tekak aq, aq bubuh la setengah sudu hehe

8. Tunggu kuah sos merah tu jadi pekat barula korang mati kan api k

9. Bila dah masak, korang tuang la kat atas n seluruh bahagian ikan bawal tadi k

ermm mesti wangikan, yummy dah siap!! selamat mencuba



Ikan bawal bersos merah :)





Sunday, 19 May 2013

The Begin of my story

Assalammualaikum, selamat malam.

Eh tak sangka dah malam plak, nie pasal nak cari nama blog yg sesuai la nie sampai tak sedar dah nak tengah malam hehehe ( :p ). Maaf lupa la plak nak memperkenalkan nama:

Hye nama saya Nurul Bahiyyah Binti Rosli, erm nak called ape2 pun boleh sbb memg dah takdir ramai org akan memandai buat2 nama panggilan saya sesuka hati jew, jdi saya dah tak kesah korang nak panggil ape2 pun yg penting jangan nama yg terpesong sudah yer. eh2 tak perlu la saya nak bagi example, tpi basically everyone can called me Nurul or B, wow nama glamour tue boleh dah masuk Youtube, keek, FB, tweet-tweet.

Saya dah introduce nama saya, sekarang saya nak introduce tentang biodata diri saya.

Tempat Lahir : Hospital Umum Kuching, Sarawak
Tarikh Lahir   : 30.08.1992
Jum. Adik-beradik: 5 orang ( saya anak kedua)
Bangsa: Melayu (Malay + Bugis)
Hobi: Melayari Internet, Baca novel, paling utama gosip2 kat Blog
Makanan Kegemaran: Ikan Bawal sos merah ( buatan sendiri n buatan ibu)
Minuman Kegemaran: Jus Limau (asalkan buah2an berkhasiat), Milo ice

huh, cik bee ngantok la later on kite continue k!!! next entry saya nak citer pasal Resepi terbaru saya, tapi resepi ni saya dapat dari internet cuma masakan pertama saya yang membawa keberhasilan hehe.
C u next entry mmuahh.

                                                                                                                                        Cik Bee, XOXO.