DASHBOARD

Bee's camera

Tuesday, 15 October 2013

Hari Raya Qurban dah datang 15 oct 2013


Assalammualaikum, masih belum terlambatkan nak wish!!!
selamat hari raya aidiladha buat semua!!! 






Thursday, 10 October 2013

Berita Tergempar di Sabah!!!

Assalammualaikum n mat malam
Hye sume, dah makan malam tak @dah dinner??? ermm ade yg dah ade yg belum. hurmmm takpe2 yg sudah tu Alhamdulillah jgn mmbazir tau, yg belum tu pegi la isi peyutt tu n jgn duk kat dpn blog@lappy je memnjang hehehe. i dah makan jadi takpe la duk lame2 berblog!! hewhewhew

Ok tibe2 plak hari ni i nak share berita, well rumah yg i baru pindah ni takde tv that's why i can't watch any news from tv and i dpt berita ni pun drpd SINAR HARIAN yg share kat Facebook i. (follow la fb i : Nurul Bahiyyah Rosli) hey hey hey

hoii cptlah cter!!
ok2 sabau2 yer, erm entry utk mlm ni adalah pasal berita yg mengejutkan manusia2 di Sabah n Malaysia di mana berlakunya satu incident kemalangan kapal terbang "Mas Wings" yg terhempas di sebuah kampung  di Kudat kira2 pada pukul 2.45 petang tdi (lau tak silap waktu skitar mcm tu la). kapal terbang Mas Wings tu dikatakan membawa lebih kurang 16 penumpang dan 2 orang cedera Parah (Innalillahiwainnalillahirojiun)... untuk pengetahuan korang sume, i dah berkali2 naik kapal terbang Mas Wings ni which dari Lahad datu nak ke kota kinabalu then naik Mas (Malaysia Airlines) ke kuala Lumpur. tpi kalau dari Kota Kinabalu nak ke kudat memang tak pernah n ni first time i tau yg kat kudat tu ade airport tau hahahahhaha. (tak lawak da ,serius ni!)

Berita ni i dapat daripada Sinar harian (share dri FB). kalau nak tau lebih lanjut boleh lah cari kat sinar harian

Kesian kan nasib dorang, n i ada sbb taw knp nak post entry pasal incident nie.. sebabnye adalah tibe2 perasaan takut i membuak2 (maksudnye i masih ade iman). As i mention earlier, in the previous entry that i want to fly to KL on this nov because of the convocation that will be held at Uitm Shah Alam. hah ni yg buat i terketar2 ni. Nak ke kuala lumpur kene naik Aeroplane beb! takde keta api takde kereta takde bus, yg ade pun feri je lalu laut (klu tenggelam pada muke i) tpi nak berapa hari bru sampai (ade ke utk penumpang nak ke peninsular??) tak tau tak tau.... wehhhhh i nak konvo nieeeeeeeeee!hurrmmmm. i baru je cdg (huhahuhahuha) nak beli tiket kapal terbang, tpi maybe naik Air Asia sbb Mas mahal lah, lgipun Air Asia ade promo smpai 13okt nie (beli ye cpt2). eh2 promo plak!!! huhu Mas wings takde tau ke KL.

Lowest price seh..... tpi i tak bpe nak suke naik ni lah nseb engko murah!! (hebat tak i ckp sabah)
so promote2 juga tpi kene doa kan saudara2 kita tu yg kemalangan k. kalau dah takdir, engko nak lari ke mane tetap ajal n maut tu ditangan Allah S.W.T. Ingat tu yer sume!!! (ok ade rase dah kurang2 takut sikit lah, nmpaknye kenelah kuatkan semangat kerana Allah)

ok kat bawah my pic mase nak terbang guna Mas Wings (layanan diorang ok hapee)

hamboiii dgn muke tegang

nampak tak kapal Mas wings tu. Ni mase i nak blek lahad datu which i dri kuala lumpur (naik mas) then dri kota kinabalu (naik Mas wings).dengan megah nyer i smpat snap!!! soley soley.

ok lah ok lah, for ur info entry ni takde unsur nak memburukkan ke hape erk tpi sekadar cerite n berita utk disampaikan. manelah tahu ade org yg species mcm i ni yg tak tgok tv (sbb tak hade tv) dpt juge bace berita. yelah kut2 korang yg tgah bace ni kebetulan plak ade sedara mara yg terlibat dgn incident tu an, boleh la cpt2 g lawat ke hape ke!!! ok bebeh i nak rest dah ni so berita dah abeh!! see u next entry k

                                                                                                                                xoxo, Cik Bee










since 2009 ber-blogging

Assalammualaikum n mat ptg.

Entry baru mai lagi, tiba2 i rase gerammmmmmmm sgt sgt sgt!! nak tau npe??
ni sume pasal nak mencantikkan, meng-editkan belog. i terus terang nak ckp la kan, i tak suke the new interface utk blog skrg compare dlu2 sbb ape tau, bila i belajar tutorial dri mane2 blog yg buat tuto, ade certain tuto dorang dah tak boleh pakai walhal tuto diorang tu cute-mute or dgn kata lain dpt membantu dalam mencantikkan belog yg baru nak kenal dunia belog ini!!! sengal dibuatnye tpi tak pe sekurang2nya ade juga cket yg tak berubah. cth: bila nak cntikkan blog lebih senang n puas hati bila kena "Add widgets" sbb sebarang code HTML, URL boleh masuk n menjadi berbanding bila nak expand widgets n find sana find sini bla bla bla bla sampai memeningkan kepala then x menjadi, alah maklumlah i ni tak la terrer sgt nak edit2 guna code2 bagai sbb i bukanlah yg pakar sgt bab komputer ni, yg i tau guna laptop, search, edit guna Add Widgets, copy url then paste..pastu bila dah menjadi say "thanks kak cute sbb sudi beri tunjuk ajar" "cutenye belog kite" miahahahahahahaa

ok berbalik pada tajuk entry kedua kita pada hari ini, i sudah lama sebenarnya ber-blogging, tpi disbbkan hal2 tertentu, i tak dpt nak teruskn mengguna pakai blog yg lama. ok sbbnya adalah ade masalah email, masalah follower tak meninggkat-ningkat (ceh nak juga byk follower, sengal nye budak!!)hahaha, ade masalah warning content bagai ( mybe dia punye pasal, follower aq tak ramai) bukan ade content yg tak bgus pun. nak bukti ok pergi kat url ni pinkynb.blogspot.com n akan keluar macam nie..... bace tau entry i ehehehehe (promote sebelum blog ni tutup)


comel tak? comel tak? n nama blog yg dlu nurul bee sekrang dah tukar jadi Cik Bee.


then, korang tgok plak followers i yg asyik2 dri dulu tak brubah2 jumlahnye klu dibandingkan dgn blog i skrg ni hem2 belum lgi byk sbenarnye tpi sekurang2nya meningkat jgalah drpida 2 follower ke 2 followers above heheehe.....the oldest blog makes me sad tpi skrg tak sedih lgi sbb ramai dah org jengguk blog i. tq u alls even singgah pun i suke sgt2 tpi lgi bgus follow lar. i ni suke baca blog org so nnti i sergah jga ke belog korang. sayang korang (errrrrrr mengampu nmpak, dush! dush!)


my cute followers kat blog pinkynb.blogspot.com


ok another reason spt i mention earlier why i don't use this blog anymore erm sbb warning content. makk oiiii sbb engko la peminat i lari tau (sorry pasan cket ajo) hishhhhhhhh bebedebah u. And satu hal lagi sbb takde org nak chat box ngan i huhuhu (xsudi letew)

hah amek engko!!... i sorang je yg babbling kat ctu (nangis jap). sedeh kan blog i takde spe nak kawan

tpi sekarang tak lgi, byk adik2 abg2 kakak2 makcik2 pakcik2 dtg lawat, follow, jengguk. tak kirelah tem sehat ke sakit ke kat blog i yg tak se-cute diorang nie!!!! sayang u olls. hah tgok ni buktinyeee lalalalalalalalala


So, as u already know that i am the one who are not the new bloggers here but i'm the one who are starting to develope my blogs to be more attractive. so guys don't be shy to visit my blog okay.... i just want u to visit n more better if u guys follow me....hihihihihihi. i akan jengguk n follow u guys juga n bace2 entry korang yg menarik tu. Okay la thats all for today guys, i nak g beriadah dulu ptg2 cenggini. sampai ketemu di entry seterusnye ok...... luv u guys 

                                                                                                                                   xoxo, Cik Bee














Konvokesyen ke-79 at Uitm Shah Alam

Assalammualaikum, good morning u alls.

ermm, pagi2 lagi dah post new entry, becoz of yesterday is wordless wednesday so i can't tell you guys about my convocation in more details. so, by today i nak cter2 cket kat korang lah pasal convocation i n this is my first time tau!!! happy tak happy tak heeeee

Repost: Tarikh2 penting konvokesyen ke -79


actually, tarikh utk konvo tu memang 19 nov 2013 (soon), tpi ntah konpem dah ke tau belum!! yg pastinya i akan beli tket maybe around 13 or 14 nov sbb kiteorang kene amek jubah, Kad jemputan and sticker knderaan on 15 nov 2013. kalau takde sume2 tu, ermm tak leh masuk dewan kutt. ok bile i check2 tket an, fuhhh lamak punye mahal ntahlah bagi korang an. mahal yg i maksudkan tu RM 100 above hahaahhaha. takpe2 demi konvo, makbapak i snggup kut tlg byrkan n i skrg tgah tunggu panggilan keje, nnti i ganti lah blek (wlupun tak kene minta). Bila nak konvo bagai ni kan, byk kene kuar duit doh contohnye kene byr yuran (Rm115, murah sikit utk Ipta n Ipts mahal kot) n itu semestinye lah an then kene bayar tiket kalau sorang dah bpe. Tpi disbbkan tket agak kurg memberangsangkan mybe i g sorang kut sbb kat sne menjular2 wakil boleh pegi temankan i. As u all know, i ni memang duk sabah tpi family i belah ayah orang Melaka, so xheran lah klu ramai tggal sne. apatah lagi ramai yg duk shah alam, klang hahhhh that's why i senang n nak sgt study kat shah Allam (next year insyaallah).

Apa rasa bila nak mula konvo??
Fuh soalan, mcm kene soal dgn YB. hem hem, ok i rase lah kan memg happening giler2 sbb ape tau?? nak tau nak tau...... sbb ni lah anugerah yg tdk ternilai spnjang i study bertungkus lumus kat uitm sabah dlu ( batch 2010-2013) result pun agak memuaskan lah juga (3pointer above). Syukur Alhamdulillah, xsia2 pengorbanan i selama ini iaitu pengorbanan dri segi kewangan, masa, jarak, feeling2 (STRESS). hahahaa

Pengalaman?
errr pasal konvo i takde experience langsung k, yg i tau i nmpak my senior already graduated and wearing Jubah berserta topi. fuuuuyoooo bebeh it's cool!!! i mesti nak pakai topi tu n berhajat nak humban ke udara ngeeengeeeee

cenggini:


sorry sye amek dri Mr.Google, share sat noo

wahh kemainn lagi akak2 kite ni yer!!! hati2 kang jatuh plak hewhew
hah disbbkan i takde pngalaman, ok2 fine ade tak sape2 readers kat cni yg dah pnah hadapi hari spt ini. komen lah skit or cter la pngalaman korang, suasana nye ke, situasi nye ke!!(sengal mksud sme je kot).

Bagi yg tak boleh pegi, jgn sedih2 insyaallah pasti ada hari yg lebih baik n peluang yg baik utk anda pada msa akan dtg yer n lgipun i ni pun belum konpem pegi sbb "kita hanya merancang tapi Tuhan yg menentukan" ingat tu!!!

Doakan i tau supaya dpt pegi ngeehhhh, k la dears all nnti klu i jadi pegi i amek gambo byk2 i post kat my next entry k, senyum sokmo babai :)

                                                                                                                             xoxo, cik bee







Tuesday, 8 October 2013

Omurice Malaysia Vs Omurice Korea

Assalammualaikum & selamat petang u alls

Petang2 nie u alls buat ape erk?? mesti ade yg tgah otw balik dri keje, still kat dalam bilik darjah n still kuliah. hehehe, " ala owner blog ni plak buat ape erk??". wokey2 takpe la apa2 pun yg korang tgah buat tu, buat la dgn baik2 k. ari ni i nak cter sikit pasal Omurice ni!! tau x n pernah dgr x pasal mende ni.. pe ke bende tu? benda hidup ke benda mati?? aishhhh

Omurice ni adalah sejenis makanan yg boleh dikatakan mengenyangkan gak lah. i dpt tau pasal makanan ni pun sbb i tgok cter korea. erm klu u alls nak tau, i ni peminat no 1 korea tau. tak kesah lah sapa2 pun artis korea tu yg kanak2, dewasa (muda ke tua ke) semua i minat. Ok2 berbalik psal Omurice ni, i dpt tau dri stu drama korea yg boleh dikatakan MELETOP jug ler "Rooftop Prince" hah pernah tgok x nie? klu xpnah tgok tu g la cri n tgok yer. best jga lah cter ni tpi takleh percaya 100% sbb ade yg tak logik nyer.

Pagi tadi, i tibe2 dpt idea nak buat breakfast Omurice (ni menu breakfast pnye pasal la ni, asyik2 same je) n idea ni dtg lepas i tgok ulangan drama rooftop prince tu smlm wakakakaa..

Omurice Malaysia yg i buat pagi tadi... hee sos tu bertabur sikit

hurmmm dah kene jangkit nampaknye makanan korea ni kat Malaysia hewhewhew. tpi dlm cter tu, Omurice dia difference cket la dri yg i punye. i pun tak tau la rase Omurice korea ni mcm mane n i tak kesah pasal rase sbb Omurice yg i buat pagi tdi pun dah ckup sedap n mengeyangkan erghhkkk (sedawa) Alhamdulillah. so that's why entry ari ni Omurice Malaysia vs Omurice Korea.

Amacam nak cuba tak?? korang ikut je la resepi korang yg pnting sedap dirasa, klu i la kan i akan goreng nasi dulu n tak payah la byk sgt nasi tu, ikut lah berapa ramai yg nak makan, then goreng telur tu mcm goreng ala2 telur dadar ok ( Omelette). lepas tu korang masukkan lah nasi goreng tdi tu kat dalam telur ni. ikut korang la nak bungkus cam mane yer, klu i main lipat2 je mcm kat dlm pic ni hehehee. kalau nak buat Omorice ni n menjadi share2 la yer. mane lah tau korang punye resepi lain dri lain. ok

selamat mencuba n bye
               
                                                                                                                          xoxo, cik bee

Monday, 7 October 2013

YESTERDAY won't comes again

Assalammualaikum, a big applause to me and to all the readers. ngeeehhhh apesal nak applause bagai???

ngeeeh, takde jang just nak buat lawak yg tak brapa nak lawak. Eh baru tersedar, skrg ni dah masuk bulan oktober dah kan and i baru muncul nak update entry. ehehe, bukan apa i bz sejak dua menjak ni. uruskan hal rumahtangga, eh cik Bee dah kawen ke? answer: yes belum!!

ok2 sebelum nak melalut yg bukan2, i nak cter kat korang2 semua pasal YESTERDAY. It's all about i going somewhere bla bla bla. u know what, i'm happy YESTERDAY happy not like as before. hihihi what the things that makes me happy? i dapat kuar g jelajah area kk (kota kinabalu city). ok bukan xpenah jelajah tpi jelajah i setakat certain area sje. kadang2 i malu tau sbb nama je duk sabah bertahun2 tpi bila ditnya dgn foreign ttg di mana tmpt2 ni ( smbil menunjuk maps area kk) i duk kate " errr sorry miss or mr. i don't know where exactly this place and i'm also don't know where i am just now''!! hahaha silap2 foreign tu yg gtau i nama tmpt i tgah berdiri (bukan skrg) miahahahaha.

YESTERDAY even only a day i can remember already the certain area around kk (jalan lintas, luyang, inanam, city mall) that i never go before hahahaha. Just now i can explore or easily to explore because i was staying at Kepayan, IPK sabah. i move here almost 2 months ago tpi yg sbenarnya i dah duduk sini 3years already ok (waktu study 3 taun kat UITM KK, sabah) tpi spanjang i duk2 kat cni tak pnah ada peluang nak g area2 ni. u know i'm only a student on that time who are never try to explore something new and i would regret it. bukan tak nak explore, there's have some reason why and why and why?? nak tau tak npe slama i duk kk 3years never known the whole area in kk... jawapannya adelah sbb faktor takut, kewangan, n tak dpt kebenaran keluar.

YESTERDAY my dad and i was planning to fill up the water (water that has been filtered) so means air tapisan yg dah kene tapis utk diisi ke dlm bottles. ade faham? ok nak promote sikit, kiteorg g isi air guna tapisan jenama ZHULIAN beyonds water ngeeehhh. Area nye kat inanam so kiteorg ambil jln shortcut dri tmpt tinggal kat kepayan nak ke inanam boleh lah lalu kat jalan  belakang nnti tembus ke jalan lintas n mesti limpas City Mall. i tak penah lgi jejakkan kaki ke City Mall n selama ni i cuma dgr je nama mall tu kene sebut2. Later on i akan pegi juga, bila tu belum tau lagi sbb i tgah bz skrg update blog miahahahahaha. (tunggu duit dlm poket cukup kot).

YESTERDAY why yesterday. sbb semalam tak sama dgn sebelumnya, semalam exploration bermula. n sgt happening, oh ye korang2 bukan setakat i jalan kat area jalan lintas, luyang, city mall bagai. i juga ada pegi kat area putatan. actually area Putatan i dah explore many times already, tpi semalam first time i g TAMU PUTATAN taw. ape yg best kat sne, boleh2 nye i terjumpa PUTU PIRING u. i'm glad hahahaa and a bit of excited sbb tu boleh dikatakan my peberet food klu balik peninsular. giler tak sodap, rasa dulu baru komen k. ok cter pasal tamu putatan, i dah agak lama tak rasa suasana tamu macm tu. klu dulu masa i duk Lahad Datu memg slalu ada tamu n tak juga slalu pegi tapi memg pernah merasai tamu and tau apa tu tamu. i tak tau la kalau tamu tu kene panngil uptown ke downtown ke bla bla bla yg penting Tamu tu best. kalau kat tamu ni slalu orang akan jual makanan mcm kuih-muih, soto, bakso, buah2an, syur2an, ikan2an hahahaha n macm2 lgi. memg pack vs compack la i semalam. dah la lepas dri jogging org pun duk pandang2 kasut color pink. (dorang heran why pakai kasut sukan, ada marathon ker) hahahaha. lantaklah makcik n pakcik yg penting boleh dikira i g explore tamu korang k. It was fun and more fun if i'm going with frens and other family. jalan dgn my dad bukan tak fun tapi u know la beliau2 ni akan ikut cara beliau2 n i ni belum beliau2 lgi, i masih anak dara yg cute jadi kene lah ada peneman yg cute + byk songeh baru la hidup FUN kan. setuju kata aje setuju tak yah nak sorok2 yer.

ermmm happy with yesterday but yesterday will not come again. so what's pass let it pass. So makes ur day even one day to be happening and make it legend ok. that's all about yesterday, any comments just comment if not it's ok coz i don't need ur money to pay hahahah. bye
                                   
                                                                                                                         xoxo, cik bee